In onderstaande artikelen staat informatie die over het facilitaire vakgebied gaat. Sommige zijn in Facto, FMI of FMM gepubliceerd. Bij gebruik voor externe publicatie dient u per email contact op te nemen met leo@hooijmans-noordwijk.nl
Leo Hooijmans was lid van de FMN regiocommissie Zuid-Holland. In deze functie deed hij verslag en maakt fotos van de bijeenkomsten. Lees verder (in aanbouw) .
De op te halen digitale documenten zijn te lezen met de Acrobat Reader. Indien u de laatste versie voor uw systeem bij Adobe wilt ophalen: klik hier.
Juni 2008:
'Daar gaat het papieren archief!'
Een week na de brand op 13 mei van de TU (Technische Universiteit) in Delft eens googlen. Zoekopdracht 'brand tu delft'. Internationaal 1.530.000 pagina's in 0,1 seconde. In het Nederlands 538.000 in 0,28 seconden. Dan staat de TU wel in het 'brandpunt' van de belangstelling!
Bestuurders en/of beheerders voor historische archieven zouden strafrechtelijk aansprakelijk gesteld moeten worden voor het behoud van de documenten. In veel gevallen zijn het documenten die voor de gemeenschap van belang zijn. De gemeenschap betaalt deze bestuurders daarvoor. Één dag zitten voor ieder verloren gegane topografische kaart lijkt me een redelijke straf.
Lees Hardcopy (690Kb) uit FMM.
April 2008:
'Waar blijft het digitale archief?'
Jarenlang wordt er al gesproken over het digitale kantoor; flexwerken en telewerken. Zo'n kantoor is alleen mogelijk als alle documenten digitaal leesbaar zijn op een beeldscherm. Nu worden documenten digitaal aangemaakt, verwerkt en bewerkt, waarna ze worden afgedrukt op cellulose-papier, opgeborgen en (somst niet meer) teruggezocht. Een kostenverslindende en milieuvervuilende bezigheid.
Lees Hardcopy (390Kb) uit FMM.
Maart 2008:
'De visie van Leo Hooijmans' in Facility Management Magazine.
Blaast de IT-branche de CeBIT beurs op?
Lees Hardcopy (390Kb) uit FMM.
Oktober 2007:
'Van Dale Groot 4-talig Woord & Beeld Boek'
Meer dan een boekbespreking.
Van Dale Lexografie is de hoeksteen van de Nederlandse Taal. Wie is er niet mee opgegroeid met het begrip 'De Dikke Van Dale'?
In 2007 heeft de uitgeverij 'Het Groot 4-Talig Woord&Beeld Boek' uitgebracht. Je spreekt het niet zo makkelijk uit, maar het is een prachtig boek.
Op de achterzijde van het boek staat dat het een 'bijzonder nuttig en leerzaam naslagwerk is, zowel voor thuis als op het werk'. Behalve voor onderweg. Het is bijna 2 kg zwaar.
Digitaal meenemen is het alleen voor een (zeldzame) PDF-archivaris weggelegd!
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (675Kb) voor FMI, Hardcopy uit FMI zie 'Documentenmanagement' (hieronder)
Oktober 2007:
'Documenten Management'
Opruimen en daarna zoeken & vinden.
Als je in Google het woord 'documanagement' intikt krijg je ongeveer 777 duizend resultaten, internationaal gezien (sept. 2007). Klik je door naar 'in het Nederlands' zijn het 'ongeveer' 72.300 (ca. 10%). Hoe handig gaat men om met digitale documenten? En hoe haal je er je voordeel uit?
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (1.2MB) voor FMI, Hardcopy (1.7MB) uit FMI
April 2007:
'Innovatiestress'
De gein en ongein van concepten en innovaties -3-.
Een verhaal in twee delen werd gepresenteerd in 2004. Het ging over kantoorinnovatie en nieuwe werkplekconcepten. Samen met minder vierkantemetergebruik en kostenbesparing. Waren deze woorden en aanname’s wel juist. Een overdenking. Dacht u toen mee?
In april 2007 wordt de 150e FMI uitgebracht. Op verzoek van de redactie heeft Leo Hooijmans eens teruggekeken. Of er iets is veranderd/verbeterd in die drie jaar?
Nou....... leest u zelf maar!
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (325Kb) voor FMI, Hardcopy (1.7MB) uit FMI
December 2006/Januari 2007:
'Het Kantoorgebouw: De indeling en uitrusting'
Noordwijk In december 2006 en januari 2007 is de zesdaagse cursus gegeven om voor een motiverend en goedwerkend kantoor zorg te dragen. Gemeente Arnhem, De Belastingdienst, Com-wonen, Heerema Marine Contractors Nederland, Het Ministerie van Economische Zaken, Ingrid Kleinsman MDA, en de Rabobanken Den Haag, Noord-Gooiland en de Rijnstreek hebben daar oog voor. De deelnemers absorbeerden de informatie van Maarten van 't Hof en Leo Hooijmans met volle teugen. Het opvallendste thema vonden de deelnemers dat niet het aantal m2 (6, 7 of 10 NO) de kosten maken of drukken in een kantoororganisatie, maar de indelingsverliezen (door de gebouwen- en ruimtevorm) van een kantoorgebouw. De opvallendste gebeurtenis was dat er geen papieren naslagwerk meer werd gegeven, maar dat er uitsluitend digitale informatie was. Alleen de naambordjes en de verklaringen van het volgen van de cursus werden nog op traditioneel papier afgedrukt.
Foto Leo Hooijmans
Op de foto zittend vlnr: Johan Sebregts, Peter van den Berg, Han van der Lek, Ad Stegeman, Erick Hoeblal, Marleen van der Burg, Jan Reiffers, Willem Waltmann. Staand vlnr: Ingrid Kleinsman, Leo Hooijmans, Maarten van 't Hof, Marjolein Hendriksen, Erik Spaargaren, Frauke Wieringa en Richard Nathalia.
December 2005:
'Hoe groot of klein een mens kan zijn!'
Met een knipoog naar de intelligente wetenschap.
Noordwijk Wandelend over het strand denk ik wel eens vooruit en kijk ik wel eens terug op gebeurtenissen. Omkijkend in 2005 waren er twee zaken die relativerend werkten in mijn gedachtenkronkels. Eén zaak gaat over de oerknal van 28,7 miljard jaar geleden. In september verhaalde Kris Verburgh hierover. De andere zaak gaat over de mijt in bed. Ogenschijnlijk zijn er geen overeenkomsten, maar niets is minder waar.
Door Leo Hooijmans
Lees in PDF (270Kb).
Juli 2005:
'Column: Hotspot'
In het tijdschrift "Business in Office" wordt door Maarten van 't Hof periodiek een column geschreven over actuele zaken binnen het facilitair gebeuren op kantoor.
In deze column gaat het over belevenissen en overwegingen met het gebruik van draadloos internet (hotspot) onderweg zoals trein, hotel en restaurant.
Lees in PDF (270Kb)
April 2005:
'Hart voor zorgcommunicatie'
Visie op trends in de zorg: vandaag, morgen en overmorgen
Imtech ICT heeft dit voorjaar met de partners Cisco Systems, Ooperon, Patientline en Tadicom door middel van een roadshow (praatshow/rondrit) hun visie getoond waarvoor de zorgsector de komende tijd staat.
Vandaag: persoonsbeveiliging en patiënt centraal.
Morgen: BSN (Burger Service Nummer), certificaten, NEN 2575 en ‘Total Cost of Owner-ships over langere periode.
Overmorgen: Landelijke Basis Infrastructuur, EPD (2006) (elektronisch medicatie-dossier, elektronische waarneeminformatie huisartsen, e-declaraties) en Veiligheidsmanagement systeem (2008).
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (215Kb) voor FMI Lees Hardcopy (250KB) uit FMI
April 2005:
'Voor een telefoon is-ie te duur'
Van mobiel via smartphone, PDA en tabletPC naar sleeptob (laptop)
Marcel Geerlings (Wagenplan) beschrijft in Management Team een Sony Ericsson P910i (739 euro). Hij belt uitstekend. De agenda en emailen heb ik geprobeerd. Het installeren is niet gelukt. Jammer dat de gebruiksaanwijzing alleen in het Duits is. Voor mij volkomen onbegrijpelijk. De internetpagina’s vind ik onleesbaar. Daarvoor is het scherm te klein.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (280Kb) voor FMI Lees Hardcopy (450Kb) uit FMI
April 2005:
'De Intensieve Kantoorhuisvesting (2)'
Het (niet) functioneren van kantoorgebouwen en -organisaties
In 2001 en recent in 2005 schreef Jaap Peters een viertal artikelen over de intensieve menshouderij. U kunt ze lezen op Management Site (vóór en dóór professionals).
‘Over het uitmelken van mensen’; ‘over hoe je er ziek van wordt’; ‘tot hier en niet verder’ en tenslotte ‘het dak lekt, wat moet ik doen?’
Jaap beschrijft het voortreffelijk in zijn stijl en zijn professie. Duidelijk genoeg voor wie kan lezen en schrijven. Omdat mijn gedachten en idealen parallel lopen voeg ik op mijn manier twee artikelen aan het wereldwijde web toe. Dit artikel gaat over kantoorhuisvesting (het facilitaire vakgebied). Het vorige artikel was maatschappijbreed.
Door Leo Hooijmans
Lees hier verder (230Kb)
April 2005:
'De Intensieve Maatschappij (1)'
Het (niet) functioneren van de politiek en leidinggevenden in de wereld
In 2001 en recent in 2005 schreef Jaap Peters een viertal artikelen over de intensieve menshouderij. U kunt ze lezen op Management Site (vóór en dóór professionals).
‘Over het uitmelken van mensen’; ‘over hoe je er ziek van wordt’; ‘tot hier en niet verder’ en tenslotte ‘het dak lekt, wat moet ik doen?’
Jaap beschrijft het voortreffelijk in zijn stijl en zijn professie. Duidelijk genoeg voor wie kan lezen en schrijven. Omdat mijn gedachten en idealen parallel lopen voeg ik op mijn manier twee artikelen aan het wereldwijde web toe. Dit artikel is maatschappijbreed. Het volgende gaat meer in op kantoorhuisvesting (het facilitaire vakgebied).
Door Leo Hooijmans
Lees hier verder (200Kb)
April 2005:
'Kennismanagement aan de figuurlijke 'ronde tafel''
Kennis van het bedrijf, het gebouw en bovenal van de klanten.
Waar bewaren we informatie opdat we het weer makkelijk en bedrijfszeker kunnen inzien?
Voor het onderwerp 'kennismanagment', aan de figuurlijke 'ronde tafel' van FMI, werd het gesprek geleid door John Dommerholt (Hospitality Consultants & redacteur FMI).
Verslag van Leo Hooijmans
Lees Hardcopy + (1.3MB) uit FMI
Maart 2005:
'CeBIT 2005; vakbeurs voor IT en Telecommunicatie'
500 voetbalvelden elektronicageweld
De beurs was dit jaar aanzienlijk kleiner. Slechts een 100 Nederlandse bedrijven namen deel. Het innovatieve kenniswerk vanuit Nederland is nog maar een druppeltje in de emmer van de ongeveer 6000 exposanten uit ruim 60 landen.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst + foto's (660Kb) voor FMI Lees Hardcopy (440Kb) uit FMI
Maart 2005:
'Is kantoorhuisvesting (on)belangrijk?'
De zorg voor werknemers op kantoor of 't huisvesten van een intensieve menshouderij!
Voor sommige Facilitaire Diensten is nieuwbouw en verhuizen dagelijkse koek. Voor de meeste bedrijven (met of zonder FD) gebeurt het eens in de vele jaren. Hoe wordt hiermee omgegaan? Een bloemlezing van voorbeelden die soms plaatsvinden.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (350Kb) voor FMI Lees Hardcopy (485Kb) uit FMI
Februari 2005:
'Geen consultants maar kenniswerkers, een interview.'
In dit interview met Maarten van 't Hof in het tijdschrift Business in Office, wordt ingegaan op de filosofie van npartners, het inkoopproces rond kantoorinrichting en het inrichtingsproces..
Lees verder: Hardcopy (200Kb) uit BiO.
Februari 2005:
'Twintig jaar digitaal tekenen'
Februari 1985 schafte Leo Hooijmans zijn tweede PC aan. Een Apple Macintosh met een zwart/wit schermpje van 8x8 inch (20x20cm). Het tekenen op een tekentafel met grote vellen kalkpapier was verleden tijd. Zo ook het vergroten en verkleinen. En bovenal het krassen op de dunne kalkjes. In het begin nog afdrukjes A4 aan elkaar plakken om A0 tekeningen bij de lichtdrukkerij te laten produceren.
Inmiddels is hij twintig jaar ervaring rijker. Het gaat niet alleen meer om tekenen, maar om digitaal opslaan en terugzoeken. Het maken van BHV-tekeningen met vluchtroutes.
Digitale tekeningen zijn een huistekend hulpmiddel voor de facilitaire organisatie, afdeling P&O en het managementteam.
Lees verder: klik hier!
Februari 2005:
'De Digitale Knipselkrant van NPartners (hetkantoorgebouw.nl) sinds 1995'
Informatie over de digitale knipselkrant, bibliotheek en kennismanagement.
Het traditoneel afhandelen van correspondentie en kennisinformatie kost veel bedrijven nog veel tijd en energie. Digitaal machineschrijven (of zelfs een 'workflow-systeem') is in de plaats gekomen van de typemachine.
Veelal worden documenten afgedrukt en blijft het opbergen en terugzoeken bij het oude.
Het is nog even wen(n)en als het om een kostenbesparende archivering gaat.
Men kan door een digitaal informatiesysteem al gauw 25-40% directe afhandelingsskosten reduceren. Nog beter is het om een ontspannen werksfeer te creëren waarin medewerkers kwalitatief beter werk produceren. Hierdoor kan een bedrijf zijn marktpositie sterk verbeteren.
Lees verder: klik hier!
Januari 2005:
'Riskmanagement'
Veiligheid en beveiliging
Voor de vereniging Facility Management Nederland was de nieuwjaarsreceptie op 20 januari 2005 in Den Bosch een start van het tienjarig bestaan.
De redactie en het bladmanagement van het verenigingsblad presenteerde een vernieuwde uitgave van de 'facility management informatie' (fmi).
Nico Lemmens reikte het eerste exemplaar uit aan de voorzitter Hidde van der Kluit.
Naast de nieuwe lay-out en druktechniek zijn er een aantal onderwerpen gewijzigd en/of bijgekomen. Het blad start nu bijvoorbeeld met een woordje van de kernredactie.
U kunt de conceptekst en een hardcopy (de frontpagina en de eerste bladzijden) ophalen.
Het is een tekst om even bij stil te staan als het om Riskmanagement gaat.
Getekend: Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (60Kb) voor FMI Lees Hardcopy (700Kb) uit FMI
December 2004 - Januari 2005:
Wij wensen u een gezond, succesvol en leergierig 2005
Galileo & Partners vanuit Noordwijk: Leo Hooijmans
Vanthof & Partners vanuit Barendrecht: Maarten van 't Hof
Cursussen onder de naam 'hetkantoorgebouw.nl'
- Arbowet en gezondheid op kantoor
- De indeling en uitrusting
- Meubelplanning en -selectie
Kennis-. advies- en/of deeltijdwerk:
- Toekomstvisie; conceptvoorbereiding; bouwplanning & oppervlakteberekening
- Kantoorhuisvesting; arbo, gezondheid & ergonomie; digitaal tekenen & archiveren
- Kantoorverhuizingen; adviseren, begeleiden & coachen.
Oktober 2004:
'Orgatec 2004'
(Te)Recht en Simpel
Iedere twee jaar organiseert de Koelnmesse de Orgatec projectmeubelbeurs in Keulen. Meestal gaan we (Maarten van ’t Hof en Leo Hooijmans) als team naar de meest toonaangevende beurs op dit gebied. Twee jaar terug was de beurs somber en in paniek. Een verslag van de stand van zaken anno 2004.
De foto's zijn van Leo Hooijmans, Maarten van 't Hof, Itoki, König+Neurath, Steelcase, en Utilia.
Het verlag is van Leo Hooijmans in samenwerking met Maarten van 't Hof
Lees Concepttekst (1MB) voor FMI Lees Hardcopy (1MB) uit FMI
Zie Foto's (31 stuks 4MB)
Oktober 2004:
'Wegwijs in signalering'
NEN 3011 Veiligheidskleuren en -tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte.
Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) timmert aan de weg met diverse symposia en informatiebijeenkomsten. Een goede zaak bij een kwijnend aanbod van pragmatische facilitaire informatie. Weten of iets kunnen opzoeken is al wat. Begrijpen, willen en kunnen toepassen zijn een paar stappen meer.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (460Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1.1MB) uit FMI
Oktober 2004:
'Het kantoorgebouw'
Facilitaire kennis opdoen, onderhouden en verdiepen.
Leo Hooijmans en Maarten van 't Hof zijn kenniswerkers op het gebied van de kantoorhuisvesting. Onder de naam NPartners ondersteunen ze (zelfstandig en in samenwerking met andere netwerkpartners) directies, facilitymanagers & medewerkers. Denk aan kantoorinnovatie, voorbereiding voor een verhuizing, selectie van kantoormeubelen, arbo & ergonomie, digitaal archiveren, documentmanagement, enzovoort.
Twee maal per jaar worden drie cursussen gepland voor bovenstaande (staf)medewerkers.
Welkom zijn ook de personeelsmanager en medewerkers, leden van de ondernemingsraad, adviseurs op het gebied van facilities, schoonmaak, catering, meubelleverantie, enzovoort.
Voor de cursusfolder (70Kb-pdf) klik hier. Voor het inschrijfformulier (80Kb-pdf) klik hier.
September 2004:
'NEN-normen en waarden'
26 augustus 2004 - De slag bij Delft.
Het Nederlands Normalisatie-instituut heeft de slogan ‘De wereld op één lijn’.
Een streven om meer kwaliteit en resultaat te krijgen door goede afspraken. Op nationaal en internationaal niveau. Hoe sla je 58.000 documenten op en hoe kom je erachter wat voor je werk/branche van belang is?
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (235Kb) voor FMI Lees Hardcopy uit FMI
Augustus 2004:
'Innovatiestress'
De gein en ongein van concepten en innovaties -2-.
Een verhaal in twee delen. In FMI-7: Werkplekconcepten.
Innovatie en nieuwe werkplekconcepten worden veelal in één hete adem genoemd.
Samen met minder vierkantemetergebruik en kostenbesparing. Zijn deze woorden en aanname’s wel juist. Een overdenking. Denkt u mee?
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (325Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1.2MB) uit FMI
Juli 2004:
'Werkplekconcepten'
De gein en ongein van concepten en innovaties -1-.
Een verhaal in twee delen. In FMI-8: Innovatiestress.
Waarover is er in het facilitaire vakgebied meer geschreven dan over werkplekconcepten?
Arbonormen? Sick Building Syndrome? RSI? Ribbeldijen? Of gaan de kachelbenen alles verslaan? (zie voetnoot in pdf-dossier)
Gaat het in de media en bij consultants echt om nieuws of maken ze nieuws om de vakken/zakken te vullen. Ook hierover wordt in de media geschreven en worden de messen geslepen.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (225Kb) voor FMI Lees Hardcopy (950Kb) uit FMI
Mei 2004:
'Zeg wat je doet en doe wat je zegt!'
Een (figuurlijk) kijkje in de facilitaire keuken van Provinciehuis Zuid-Holland.
De afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen voor de Facilitaire Dienst van de Provincie Zuid-
Holland. De beleidsvisie 2001-2004 en de reorganisatie zijn van grote invloed geweest op de
ontwikkeling van een aantal deelgebieden van de FD. Aan de plannen voor 2005-2008
wordt gewerkt.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (410Kb) voor FMI Lees Hardcopy (535Kb) uit FMI
April 2004:
‘Auteurs-, muziek-, portret- & reprorechten’
En wat krom is!
Er zijn rechten en plichten. Er zijn regels en wetten. In de praktijk maken de meesten mensen hun eigen regels. Een recent voorbeeld is een Amerikaans filmdistributiebedrijf die regelmatig achter de illegale handel aanzit. Ze hadden een verhaal van een maandblad gekopieerd en de tekst voor eigen rekening regelrecht op hun website geplaatst. Inclusief de tikfouten!
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (150Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1.0MB) uit FMI
April 2004:
‘CeBIT 2004. Van 18-24 maart in Hannover.
De grootste vakbeurs voor IT en Telecommunicatie’
Op afstand de grootste. Letterlijk en figuurlijk.
Dit jaar ging het feest niet door. Uw verslaggever gaat al tien jaar naar deze beurs. Samen met Maarten van ’t Hof, die de beurs dit jaar voor de 32e maal zou bezoeken.
Wie gaan er wel? Als je niet gaat hoe kom je dan aan nieuws? Eens rondvragen bij andere CeBIT-gangers en het FMN-netwerk.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (650Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1.0MB) uit FMI
Maart 2004:
‘Waar staat de facilitaire dienst in perspectief tot de kennis van het vakgebied?’
Nederland zakt weg als kenniseconomie stond er in de media. Dit blijkt uit de Kenniseconomie Monitor 2003. ‘Nederland zakt weg en op sommige punten bungelen we inmiddels onderaan de statistieken. Er wordt teveel gepraat en te weinig gedaan’. (zie www.kennisland.nl) In een tijdschrift wordt gemeld: ‘Nederland dreigt binnen Europa het domste jongetje van de klas te worden. Onze kennis loopt achter en dat is slecht voor de economie.’ Ontkomt de Facilitaire Dienst en haar Management aan deze opmerkingen; bungelden ze altijd al onderaan of proberen ze het bungelen te voorkomen? Uw auteur geeft niet alleen zijn (eigen)wijze mening maar vraagt ook eens rond in het facilitaire werkveld.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (210Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1.2MB) uit FMI
Maart 2004:
‘Licht & Gezondheid. Lichttherapie; de stand van zaken’
Op 21 januari 2004 was er een seminar aan de Technische Universiteit van Eindhoven met het onderwerp ‘Lichttherapie; de stand van zaken’.
Dit lijkt geen facilitair onderwerp, maar vergis u niet. FM in de gezondheidszorg heeft hier direct mee te maken en.... u in preventieve zin ook!
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (260Kb) voor FMI Lees Hardcopy (1MB) uit FMI
Maart 2004:
‘Landelijke Contactdag Document Management 2004’
‘Van Dodo tot Rover (Marswagen)’
Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseerde DisConsult in het Stadstheater Zoetermeer de Landelijke Contactdag Document Management. Een dag met interessante sprekers, leuke workshops en een ontmoetingsplaats voor (toekomstige) specialisten op het gebied van document management. Het thema was ‘Mobiel bereik’. Een onderwerp met vraag- en uitroeptekens!
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (125Kb) voor FMI Lees Hardcopy (510Kb) uit FMI
Februari 2004:
‘Facilitair 2004, ARBO en Personeel & Organisatie 2004’
Twaalf tot-en-met zestien januari 2004. Zes beurzen op twee locaties. De doelgroepen ongeveer 60% facilitair gericht, 20% arbospecialisten en 20% personeeldeskundigen. Heeft u vorig jaar al zoiets gelezen? Uw verslaggever vergelijkt de locaties en de sfeer op de beurzen.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (190Kb) voor FMI Lees Hardcopy (930Kb) uit FMI
Augustus 2003:
‘Ontwikkelingen op kantoor in vlooienvlucht’
De verhalen hoe het kantoor er in de toekomst eruit gaat zien zijn de laatste decennia bijna onverandelijk. Totaal geautomatiseerd en volledig papierloos. Aan het begin van deze verhalen was dat nog een illusie en waren de technische mogelijkheden ver weg. De technische mogelijkheden zijn nu volop voorhanden maar onkunde, onbegrip en winstbejag (of verliesangst) staan de uitdagingen om tot realisatie te kom veelal in de weg. Het wordt eens tijd dat de mouwen opgestroopt worden en er niet lijdzaam afgewacht wordt tot de upgrade van Windows 2012 of er een nieuwe Sdu-CD met ogenschijnlijke Arboregels wordt uitgebracht.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (550Kb) Lees Hardcopy (1MB) uit Facto
Mei 2003:
‘In vogelvlucht: CEBIT 2003’
De CeBIT in Hannover is veruit de grootste beurs op het gebied van Telematica en IT. Maar ook de 2003-editie stond onder de druk van de wereldeconomie. Tot en met de derde dag waren er driehonderd in plaats van 340 duizend bezoekers geteld.
Dat er minder standhouders waren was duidelijk te zien. De uitbreidig van hallen zoals de laatste jaren het geval was zal wel even stokken. De standhouders die we spraken waren echter tevreden over de kwaliteit van de bezoekers.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (300Kb) uit Facto
Januari 2003:
‘Facilitair 2003, ARBO en Personeel & Organisatie 2003’
‘Beursje wel, beursje niet!?’
14 t/m 17 januari 2003. Drie beurzen op twee locaties. Doelgroepen ongeveer 50% facilitair gericht, 25% voor arbospecialisten en 25% voor personeeldeskundigen. Zal het dit decennium nog doordringen bij de beursorganisaties dat het om de gebruikers gaat en niet om de winstmarges op de vierkante meters beursoppervlakte? Zullen de standhouders het ook zien of vinden ze het niet erg op drie beurzen tegelijkertijd aanwezig te moeten zijn! Als beide leveranciersgroepen hun kwaliteiten niet bundelen is de vraag of er over tien jaar (of eerder) nog beurzen in deze vorm zullen zijn.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (300Kb) Lees Hardcopy (1MB) uit Facto
November 2002:
‘Orgatec 2002’
Iedere twee jaar vindt de Orgatec plaats in Keulen (22-26 oktober). Dé vakbeurs voor inrichting en management betreffende kantoren en projecten. Dit jaar gingen we (Maarten van ’t Hof en uw auteur) voor de zoveelste keer met spanning zuid-oostwaarts. Gevoelige spanning dit keer. De berichtgeving uit de branche is onrustgevend. Onze eerste vraag was dan ook om uit te vissen of de beurs nog wel levensvatbaar is.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (280Kb) voor FMI Lees Hardcopy (460Kb) uit FMI
April 2002:
‘CeBIT 2002’
Honderddertigduizend bezoekers minder met één dag meer in 2002 dan voorheen (dit jaar 700.000, vorig jaar 830.000). Vorig jaar voorspelden we het al (FMI-4). Beide docenten/kenniswerkers bezoeken ieder jaar de beurs om te zien wat u over een tot drie jaar op kantoor kunt verwachten vanuit de telecom- en databranche. Deze ontwikkelingen beïnvloeden heel sterk de (on)mogelijkheden van nieuwe kantoororganisaties en de daarbij behorende kantoorconcepten.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (664Kb) voor FMI Lees Hardcopy (2.5MB) uit FMI
November 2001:
‘Integrale Veiligheid 2001’
Van 23 tot en met 25 oktober 2001 vond de beurs ‘Integrale Veiligheid 2001’ in de Jaarbeurs te Utrecht plaats. Ik mengde me op 25 oktober in een reuzenrij van mensen richting de entree. Gelukkig sloeg 90% van de rij vrouwen met breitassen en kinderen af naar een hal waar een creatieve beurs plaatsvond.
De opvolger van ‘Security 99’ wilde ik wel eens met een bezoek vereren. De voorgaande beurzen had ik nog niet eerder bezocht. Velen anderen hadden dat ook niet gedaan. Daarom heeft men een andere naam en insteek bedacht om toch nog weer voldoende mensen naar de beurs te trekken. Hieronder volgt een verslag
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (144Kb) voor FMI
Oktober 2001:
‘www.nederlandgaatdigitaal.nl. De vraag is alleen: wanneer?’
De staat probeert door de webpagina’s www.nederlandgaatdigitaal.nl de gemeenschap aan te sporen om digitaal te gaan. Dat is idem dito met het telewerkplatform waarover in de FMI van december 2000 een stukje stond. Digitale archiviering is bij de moderne kantoorhuisvesting en bij telewerken een minimale eis waarmee deze nieuwe werkvorme kunnen worden waargemaakt. De omzet van cellulosepapier groeit echter nog razendsnel. Is men bereid om het cellulosepapier los te laten en geheel en/of gedeeltelijk op digitaal papier over te gaan, of niet? In dit stukje een paar verslagen van seminars met de doelstelling om digitaal te archiveren. Daarnaast een berichtje hoe onze Staatsdrukkerij (Sdu) omgaat met digitale informatie.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (104Kb) voor FMI
Augustus 2001:
‘Doemscenario’s voorkomen onvoorziene problemen’
‘Verhuizing succesvol als klant niets merkt’
Alle kantoren van Thuiszorg Groot Rijnland zijn onlangs verhuisd en ondergebracht in één pand in Leiden. De verhuizing was een direct gevolg van het nieuwe beleid om met name ondersteunende diensten vanuit een centrale lokatie aan te bieden. Met deze verhuizing werden niet alleen goederen verplaatst, maar werd tegelijkertijd een nieuwe werkwijze voor de bewoners ingevoerd.Hoe het is gelukt dit complexe verhuisproces tot een goed einde te brengen, vertellen Benno Broekhuizen en Maarten van ‘t Hof
Door Marion Visser-de Boer in samenwerking met Maarten van ‘t Hof
Lees Hardcopy (315Kb) uit FMM
Mei 2001:
‘Symposium Werken waar je ontmoet’
Op 8 mei 2001 organiseerde Assenburg het symposium: werken waar je ontmoet. Het vond plaats in de Cruise Terminal op de Kop van Zuid in Rotterdam, vlakbij de oprit van de Erasmusbrug. Een bijzondere plek in Nederland. In de begin jaren vijftig was dit de plek waar veel emigranten hun reis naar Canada of de VS begonnen. Even een vreemd gevoel voor uw auteur. Hij zou namelijk op driejarige leeftijd hier ook de reis naar Amerika zijn begonnen. Er kwam iets tussen en daardoor schrijft hij nu voor u in het Nederlands en niet in het Engels.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (120Kb) voor FMI
April 2001:
‘Cebit 2001.
De grootste vakbeurs ter wereld toonde de ICT-technologieën van morgen’
Achthonderdendertigtigduizend (830.000) bezoekers in zeven dagen. De CeBIT met 8.015 exposanten op een nettovloeroppervlak van 422.000 vierkante meters mag zich met recht de grootste vakbeurs van de wereld noemen. Voor een vergelijk: Van 18-20 april is in de Amsterdam ‘The internetworking event’, naar eigen zeggen de ‘grootste em meest complete ict-vakbeurs in Nederland’. Het verwachte bezoekersaantal is hier 25.000. Zelfs de grootste US beurs op dit gebied ‘Comdex Fall’ haalt maar 200.000 bezoekers.
Beide docenten/kenniswerkers bezoeken ieder jaar de beurs om te zien wat u over een tot drie jaar op kantoor kunt verwachten vanuit de telecom- en databranche. Deze ontwikkelingen beïnvloeden heel sterk de (on)mogelijkheden van nieuwe kantoororganisaties en de daarbij behorende kantoorconcepten.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (88Kb) voor FMI
Juli 2000:
‘Thesinge terug naar de vijftiger jaren!’
In mei van dit jaar ging men in Thesinge twee weken lang terug naar de vijftiger jaren. Thesinge ligt iets boven de stad Groningen. In de 1950 had men Thesinge bijna niet kunnen opzoeken. Het heeft hooguit 10 straten in de dorpskern, maar dankzij de CD-foongids is Thesinge tot op de vierkante km te localiseren.
Door de enthousiaste deelname van nagenoeg alle bewoners kwamen ze in het nieuws op TV en in alle dagbladen. Op TV zag men dat kinderen in de klas een draai om de oren kregen als ze niet opletten. Onderwijl werd er verteld dat er in de vijftiger jaren echt met een lat op de vingers geslagen werd als ze ondeugend waren. Dit mocht nu niet omdat er regels zijn die dat verbieden. Men kan zich afvragen of dit nu geschiedenisvervalsing is, of niet?
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (220Kb) voor FMI
Maart 2000:
‘De poststroom onder spanning! (deel 2)
In de vorige aflevering is er een start gemaakt om u over digitalisering van binnenkomende post te informeren. Wat gaat er in de postkamer veranderen? Op een seminar van Mailprofs meldde mr. drs. Herna Verhagen dat de papierstroom alleen maar zal toenemen. Wordt het niet eens tijd dat men echt gaat automatiseren en digitaliseren. Waarom, wat, hoe moet het aangepakt worden en hoeveel kost het aan geld, tijd en inspanning?
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (28Kb) uit Facto
Januari 2000:
‘De poststroom onder spanning! (deel 1)
Post is een niet weg te denken cultuurgoed van ons geworden. De eerste Nederlandse postzegel stamt echter pas uit 1852 en onze PTT heeft maar een korte geschiedenis achter de rug. Het resulteerde van 1928 tot in 1989 onder de ministers van Financiën en van Verkeer & Waterstaat. In deze korte periode hebben veel Nederlandse woorden hun betekenis gekregen. Denk maar eens aan postkantoor, postauto, post-restante, postgiro, postbode, postcode, postorderbedrijf, luchtpost (eerst per luchtschip), enzovoort. Door de ontwikkelingen in de informatietechnologie is de vraag of de PTT wankelt op haar postament, óf niet! In augustus en september is er in Facto al aandacht besteed aan cellulose- en digitaal papier. In deze en de volgende aflevering duiken we de postkamer in (en wat daarna komt).
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (32Kb) uit Facto
November 1999:
‘Geluid’
In de artikelenreeks Arbeidsomstandigheden die de afgelopen maanden in Facto is verschenen, staat de mens centraal. In het rijtje (Dag)licht en Lucht is nu Geluid aan de beurt. Niet omdat Geluid op de derde plaats hort, maar omdat nu eenmaal niet alle zaken tegelijkertijd behandeld kunnen worden.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (120Kb) uit Facto
September 1999
‘Na papieren regen komt digitale zonneschijn (2)’
In de vorige uitgave van Facto is er aandacht besteed aan cellulosepapier versus digitaal papier. Hierin bleek dat er nogal wat misvattingen over digitaal papier zijn. In deze uitgave proberen we de lucht te klaren voor het digitale papier. ‘Wat heeft digitaal papier nu met arbeidsomstandigheden te maken?’ vraagt u zich misschien af. Jawel, digitalisering en automatisering creëren nog wel eens een stresssituatie binnen de kantooromgeving. En stress moet voorkomen worden volgens de arboweggeving, nietwaar?
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (168Kb) uit Facto
Augustus 1999:
‘Na papieren regen komt digitale zonneschijn (1)’
Wordt de lucht helderder door digitalisering van papier of komen er andere (mentale) ziekteverschijnselen voor in de plaats? Dit artikel gaat meer over de filosofische kant van papier en hoe de mens reageert op stoffelijk papier versus digitaal papier. Deel 2 (Facto nummer 9, september 1999) belicht de praktische kant..
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (112Kb) uit Facto
Juni 1999:
‘De LCD Projector’
Service of geen service is een nieuwe rubriek. Facilitair Nederland is doorgaans zeer tevreden over de eigen kwaliteit van de producten en diensten die men levert. Daar zijn wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen. De basis van deze nieuwe rubriek wordt gevormd door één of meerdere waar gebeurde verhalen met als onderwerp een leverancier van facilitaire producten of diensten die een kans gemist heeft om zijn product goed af te leveren en/of de nazorg goed uit te voeren. Uiteraard krijgt de leveranciers de kans zich te verweren. Aan u de vraag om voor de komende uitgaven van Facto materiaal in te zenden.
Redactioneel door Leo Hooijmans.
Lees Hardcopy (100Kb) uit Facto
Mei 1999:
‘Een luchtje scheppen’
In de reeks artikelen over arbeidsomstandigheden binnen kantoren is reeds aandacht besteed aan de Arboregels (oktober 1998), aan Vierkante meters (november 1998) en aan Licht (december 1998 en maart 1999). In onderstaand artikel staat het thema Lucht en binnenklimaat centraal. (Dag)licht en lucht zijn zaken die we voor niets krijgen en ze zijn iedere dag voorhanden. We zijn er zo aan gewend dat we het belang soms schromelijk onderschatten.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (472Kb) uit Facto
April 1999:
‘CeBIT 99: trends op het gebied van kantoorautomatisering’
In Hannover vindt ieder voorjaar de grootste internationale beurs plaats met betrekking tot automatisering en telecommunicatie: de Cebit. Voor de kantoorautomatisering worden hier trends zichtbaar die de komende jaren het werken op kantoor ingrijpend zullen veranderen. Leo Hooijmans was er drie dagen. Een verslag.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (420Kb) uit Facto
Maart 1999:
‘Het belang van een goede verlichting voor kantoorwerk II’
In het decembernummer van Facto is de nadruk vooral gelegd op het ‘zien’ en de ‘lichtbeleving’. Zien heeft hoofdzakelijk te maken met informatieverwerking en de reflectie van het licht op de te aanschouwen objecten. We stelden toen vast dat er van teveel licht nooit sprake kan zijn, maar dat het probleem bijna altijd zit in de contrasten. Daarnaast is van belang of er al dan niet direct licht in het zichtveld komt.
In dit artikel gaan we in op enkele nieuwe ontwikkelingen op het terrein van verlichting. Nieuwe inzichten, die met name betrekking hebben met de hoeveelheid licht, slaan de normen die nu gehanteerd worden volkomen uit het lood.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (164Kb) uit Facto
December 1998:
‘Het belang van een goede verlichting voor kantoorwerk’
Werken op kantoor is informatieverwerking. Voor de meeste informatieverwerking moet je kunnen zien. Men kan alleen zien als er licht is. Licht is van het grootste belang voor kantoorwerk. Een goede verlichting moet op het prioriteitenlijstje staan van iedere kantoorbouwer en/of opdrachtgever/gebruiker. Dit is meestal wel het geval, maar in de praktijk prevaleren sfeer, kostenbesparingen en milieu-overwegingen.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (124Kb) uit Facto
November 1998:
‘Flexibiliteit op wieltjes’
Je goed voorbereiden op een beursbezoek is het halve werk. Bij een winkel kan je nog eens terugkomen, maar als een tweejaarlijkse beurs zoals Orgatec voorbij is, kan je niet meer even terug. Twee jaar terug oriënteerde ik mij via het Internet en de informatie was toen overweldigend.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (248Kb) uit Facto
November 1998:
‘Een scheve schaats rijden’
Bij het plannen van een nieuwe locatie wordt het uitdagende werk meestal ondergebracht bij een staflid van de directie. In de praktijk zie je vaak dat het directielid en de architect de fout in gaan door het nieuwe pand te gebruiken als promotie-instrument van de onderneming.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (252Kb) uit Facto
Oktober 1998:
‘De Arbowet: twee praktijkvoorbeelden’
Steeds meer facilitymanagers en medewerkers ondervinden hinder van het feit dat zij slechts over matige kennis beschikken van de Arbowet. Dit terwijl deze wet toch bedoeld is het te ondersteunen om de arbeidsomstandigheden op kantoor goed uit te voeren. Dit artikel maakt van de facilitaire medewerkers nog geen arbodeskundigen, maar geeft hen wel meer inzicht en praktische tips.
Door Leo Hooijmans
Lees Hardcopy (276 Kb) uit Facto
September 1997:
‘Facilitair Portret’
Voordat Leo Hooijmans zich als zelfstandig adviseur vestigde, was hij 15 jaar werkzaam in de sector projectinrichting. De in de tijd opgedane kennis en ervaring heeft hij sinds vijf jaar gebundeld in het adviesbureau Galileo & Partners.
Door Theo Bisseling
Lees Concepttekst (92Kb)
Juni 1993:
‘Macintosh, MS-Dos en Euroglot’
MS-DOS op de Macintosh. Vertaalprogramma Euroglot.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (36Kb)
Januari 1993:
‘Elektronisch tekenen met de Macintosh’
De Mogelijkheid van elektronisch tekenen zijn tegenwoordig zeer uitgebreid. Hardware- en softwareleveranciers laten u een keuze maken uit de meest geavenceerde apparatuur en tekenpakketten.
Door Leo Hooijmans
Lees Concepttekst (56Kb)
top....